Leren leven met chronische pijn.

Leven met chronische pijn is niet gemakkelijk. Het kan je leven compleet overhoop halen. Een manier om met je pijn om te gaan, is het stoppen met vechten tegen de pijn en er vriendschap mee te sluiten. Hoe ongelooflijk het ook klinkt! Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Het anders om leren gaan met chronische pijnklachten, is een van de redenen waardoor er ooit een mindfulnesstraining ontwikkeld is.

 

Jon Kabat Zinn legde 35 jaar geleden de basis voor de huidige 8 weken training mindfulness. Hij startte in het academisch ziekenhuis van de universiteit van Massachusetts met meditatie en yogalessen voor een groep patiënten die medisch uitbehandeld waren, maar pijn bleven houden. Veelal mensen die na een lang en frustrerend behandeltraject te horen hadden gekregen ‘je moet er mee leren leven’. Het ‘hoe’ ontbrak hier vaak aan.

 

Waarom mindfulness?  Angst voor de pijn maakt dat je onbewust allerlei verdedigingsmechanismen inzet om de pijn niet te hoeven voelen. Je verdringt deze liever dan dat je hiermee de confrontatie aangaat. Dit maakt dat rondom de pijn, de spanning toeneemt en er een nieuwe vorm van pijn ontstaat.

 

Je leert je aandacht op de ervaring van de pijn van dat moment te richten en hiervoor open te staan door deze op dit moment te accepteren. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de patronen die je opgebouwd hebt, in het omgaan met de pijn, eerder te herkennen. Door anders met deze patronen om te gaan ontstaat er een andere pijnbeleving en kan je ervoor kiezen om anders met de klachten om te gaan. De klachten kunnen op deze manier op den duur verminderen. Cliënten geven na de mindfulnesstraining gevolgd te hebben aan dat hun leven minder wordt beheerst door de pijn en er weer ruimte ontstaat voor de leuke dingen in het leven.

 

Wil jij weten of mindfulness iets voor jou kan betekenen in het omgaan met chronische pijnklachten? Neem vrijblijvend contact op.