Ontdek Trauma Sensitieve Mindfulness: herstel, veerkracht en balans.

In het leven maak je allerlei ervaringen mee, zowel prettige als overweldigende. Onverwerkte overweldigende ervaringen kunnen leiden tot trauma, wat een blijvende invloed kan hebben op je dagelijks leven. Gelukkig kent je lichaam een natuurlijke helingskracht, geregeld door het autonome zenuwstelsel en ons brein. Zij vormen de basis voor onze beleving van veiligheid en onveiligheid. Waarbij veiligheid onmisbaar is in het verwerken van stress, het gevoel het leven aan te kunnen en flexibel om te gaan met uitdagingen.

 

De Polyvagaaltheorie helpt je om te begrijpen hoe en waarom jouw lichaam reageert op stress en wat het nodig heeft om zich weer veilig te voelen. Trauma Sensitive Mindfulness leert je vaardigheden waarmee je veerkracht ontwikkelt om stress die ooit te veel was te kunnen verwerken, waardoor je gemakkelijker en plezieriger in je leven komt te staan.

 

Hierbij benutten we de wijsheid van ons lichaam om trauma te helen. Want als jij je lichaam de ruimte geeft om haar werk te doen, kan het onverwerkte een plek krijgen. Mindfulness is bijzonder behulpzaam om die tijd en ruimte te kunnen nemen voor dit proces. Dit gebeurt op een veilige en verantwoorde manier, waarbij gezonde delen in jezelf aangesproken worden, die een belangrijke basis vormen voor veerkracht en herstel. Van hieruit kun je behoedzame stappen zetten richting datgene wat nog niet verwerkt is.

 

Wat kan Trauma Sensitieve Mindfulness voor jou doen?

  • Herkennen van automatische signalen van stress en herstel in je lichaam.
  • Soepeler navigeren tussen activiteit en rust.
  • Intense gevoelens verwerken vanuit een veilige basis.
  • Vanuit innerlijke rust nieuwe manieren vinden van omgaan met jezelf en anderen.

 

 

Afbeelding links: de polyvagaaltheorie.
Bron: Academie van Open Bewustzijn.

Trauma Sensitieve Mindfulness kan worden toegepast in begeleidingstrajecten en trainingen.